Els dies 4 i 5 de març tindrà lloc la tercera edició de les jornades Bessons Digitals, impulsades conjuntament pel Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT), la Universitat Rovira i Virgili (URV) i el programa de digitalització del patrimoni cultural català Giravolt, depenent de la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. Aquesta tercera edició, que tornarà a comptar amb la col·laboració de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC), continuarà aprofundint en les aplicacions al patrimoni cultural de la tecnologia 3D així com els reptes que la seva irrupció planteja en la gestió d'aquests recursos i la seva difusió.
Bessons Digitals té l'objectiu d'aprofundir sobre el rol que han de jugar les tecnologies digitals en la preservació i divulgació del patrimoni cultural. Les jornades parteixen del concepte que el patrimoni cultural és a la vegada un fruit i un procés que dota a la societat de recursos heretats del passat, que prenen un nou significat al present i que cal transmetre al futur.
Durant dos dies, l'estudiantat vinculat als estudis d'art, història i arqueologia de la URV podrà experimentar amb una sèrie de tecnologies de digitalització 3D i estratègies de socialització del patrimoni, articulades a quatre tallers: fotogrametria, storytelling aplicat al patrimoni cultural, escàner làser i introducció de l'optimització de models tridimensionals.
Oberta a tota la comunitat, la taula rodona "Visibilitzar, valoritzar, virtualitzar" posarà èmfasi en la convivència de diferents pràctiques patrimonials, curatorials i educatives vinculades a la gestió dels models resultants, ia la possibilitat que obren d'una revisió polièdrica del patrimoni cultural.
Conscients del repte que la “digitalització del món” suposa, aquestes jornades exploren l'oportunitat de convertir-la en una eina de revitalització de la nostra cultura material, incloent-hi aquells elements històricament omesos, descurats o reprimits.
Hora: Grup A 9:30 h - Grup B 12.00 h
Durada: 2 hores
Lloc: Tinglado 4. Moll de Costa del Port de Tarragona
A càrrec de: Ignacio Fiz, Pere Manel Martin i María Mercè Grau (Equip URV).
Al taller es tractaran els següents temes:
Fàbius Paulinus vs Fàbia Colenda
Inici: grup B 9:30 h - grup A 12:00 h
Durada: 2 hores
Lloc: Tinglado 4. Moll de Costa del Port de Tarragona
A càrrec de Vanina Hofman i Diana Gorostidi (Equip URV)
Al taller es tractaran els temes següents:
Hora: de 17 a 19 h.
Lloc: Campus Catalunya de la URV (Sala de Juntes) i en streaming.
Activitat oberta al públic.
Ponents:
Modera: Mònica Borrell, directora del MNAT
Els eixos que es tractaran en la taula rodona seran:
Durant el debat, també s'abordaran conjuntament altres qüestions transversals com la sostenibilitat del patrimoni digital, les polítiques per al seu arxiu i les infraestructures per al seu manteniment.
Glòria Munilla Cabrillana
Doctora en Història, especialitat de Prehistòria, Història Antiga i Arqueologia. Des del 1998 és professora dels Estudis d'Arts i Humanitats de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Actualment, és membre del grup de recerca en Arqueologia Protohistòrica (GRAP) de la UB, un equip consolidat en què fa recerca relacionada amb la salvaguarda del patrimoni històric arqueològic en els conflictes bèl·lics, la protohistòria i la gestió del patrimoni.
Alejandro Beltrán Caballero
Arquitecte (Universitat Nacional de Colòmbia), Doctor Arquitecte (Universitat Politècnica de Catalunya-ETSAB) i Investigador Associat del Seminari de Topografia Antiga de la Universitat Rovira i Virgili (SETOPANT-URV), Tarragona, Espanya. El seu treball se centra en l’estudi dels assentaments antics en relació amb la gestió de l’aigua i la interpretació del paisatge a les ciutats antigues.
Aleix Barberà Giné
Graduat en conservació i restauració de béns culturals (ESCRBCC). Màster en direcció de projectes de conservació-restauració (UB), màster en gestió cultural (UOC) i en restauració de monuments d'arquitectura (UPC). Professor associat del grau d'història de l'art i gestió del patrimoni artístic de la Universitat de Lleida. Combina la pràctica professional de la conservació-restauració amb la digitalització 3D del patrimoni i la reproducció d'obres d'art a Resguard
Inici: grup A 9:30 h - grup B 12:00 h
Durada: 2 hores
Lloc: Afores s/n. Constantí. CP. 43120
A càrrec de Lluís González Martín (Programa Giravolt).
Al taller es tractaran els temes següents:
Inici: Grup B 9:30 h - Grup A 12:00 h
Durada: 2 hores
Lloc: Afores, s/n. Constantí.
A càrrec de Xavier Pascual (xhaustudio).
Al taller es tractaran els temes següents:
Laboratori d'Humanitats de la URV
MNAT
Programa Giravolt del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya
Col·laboren:
ICAC
Factoria del CRAI
Servei de Suport a la Docència del Departament d'Estudis de Comunicació
Aquestes activitats formen part del Projecte d’innovació docent ELS BESSONS DIGITALS A L’AULA. Un projecte de codisseny d'estratègies sostenibles, transferibles i obertes per a la preservació del patrimoni cultural local. ICE-URV CODI 07GI2402