Exhibitions
23/06/2017 - 28/02/2018
Archaeological museum of Tarraco
Ciceró deia de la història que és “mestra de la vida”. Per poder navegar en el complex món actual, tothom necessita d’informació històrica que li permeti conèixer els antecedents del present, per poder decidir amb major coneixement i racionalitat.
El projecte Centcelles, el nostre objectiu, iniciat el curs 2012-2013 i impulsat i coordinat pel MNAT en col·laboració amb l’Ajuntament de Constantí, el patrocini de Repsol i la participació de tots els centres educatius de Constantí (Escola Centcelles, Escola Mossèn Ramon Bergadà, Institut Constantí i Col·legi Turó), ha fonamentat el seu ideari en la voluntat de fer comprensible i participatiu el coneixement històric, derivat en aquest cas, del treball realitzat a partir del conjunt monumental de Centcelles.
Amb la seva cinquena edició es presenta l’exposició El fil de la història amb un doble objectiu: compartir els treballs realitzats durant aquest curs, desenvolupats en el format d’una exposició i recollir tots els treballs sobre Centcelles, que s’han realitzat durant aquestes cinc edicions.
Una exposició que vol reflexionar sobre el valor de la Història, sobre la formació del coneixement històric, sobre l’ús del patrimoni i sobre l’educació. Fent-ho des de la complicitat i la participació.
L'exposició "El fil de la història" rep el Premi Musa
L’exposició temporal El fil de la Història. Centcelles, el nostre objectiu, un projecte educatiu per a compartir, del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, ha rebut el Premi Musa a la millor exposició sobre el món antic, concedit per la Revista Auriga, l’única publicació en català dedicada a la divulgació del món antic a Catalunya, en la XXV edició dels seus premis.
Aquest premi ha estat concedit ex aequo amb l’exposició La Fortalesa dels Vilars d’Arbeca. Terra, aigua i poder en el món ibèric, organitzada conjuntament pel Museu de Lleida Diocesà i Comarcal, la Universitat de Lleida, l’Institut d’Estudis Ilerdencs i la Diputació de Lleida.
L’exposició El fil de la Història ha estat organitzada pel Museu Nacional Arqueològic de Tarragona amb la col·laboració de l’Ajuntament de Constantí, l’Arxiu Municipal de Constantí, el Col·legi Turó, l’Escola Centcelles, l’Escola Mossèn Ramon Bergadà, l’Institut de Constantí i el patrocini de l’empresa Repsol.
Aquest és ja el sisè premi Auriga que rep el MNAT. Prèviament ha estat guardonat amb el Premi Musa el passat 2010 per l’exposició Tàrraco, pedra a pedra, el 2012 per l’exposició Paradisus. Jardins i plantes medicinals de Tàrraco a Orléans, el 2016 per Re-descobrint Centcelles i aquest 2017 per El fil dela Història. Enllaç a revista Auriga 89
Així mateix, ha rebut també el Premi Didascàlia d’experiències docents el 2014 pel projecte educatiu Centcelles, el nostre objectiu, i el 2015 el Premi Carles Miralles i Solà, adreçat als treballs, projectes o iniciatives docents pel Projecte WikiArs a Tarragona. Un reconeixement a la tasca de difusió i coneixement del món clàssic de la política d’exposicions temporals i de l’àrea didàctica del MNAT.
Edició del catàleg digital de l'exposició El fil de la història
L’elevat component tecnològic que presenta El fil de la Història va condicionar les característiques de l’edició del catàleg, ja que una de les finalitats era mantenir la interacció que el visitant experimenta a l’exposició in situ.
Amb el format de catàleg digital s’aconsegueix accedir a tots els continguts i eines digitals que es presenten a l’exposició, com ara audiovisuals, vídeos, gravacions, etc., elaborats durant aquest curs, així com tot tipus de materials documentats durant el procés de treball, que permetran veure i experimentar, també, els principals projectes desenvolupats durant aquestes cinc edicions.
Podeu consultar i descarregar-lo de manera lliure al següent enllaç: Catàleg digital
Resources
Exhibition poster