Exhibitions
09/09/2008 - 02/11/2008
Archaeological museum of Tarraco
L’escultor Apel·les Fenosa va deixar una obra extensa i important, formada per centenars de peces realitzades primer a Catalunya i, des de l’any 1939, a França, on es va exiliar. Recolzat per Picasso, que va promoure la primera exposició de Fenosa a París l’any 1924, la seva obra ha inspirat alguns dels poetes més grans del seu temps, com Carles Riba, Josep Carner, Salvador Espriu, Max Jacob, Jean Cocteau o Paul Éluard, entre d’altres.
L’any 1957 va comprar la casa del Vendrell, un conjunt emblemàtic de la vila, on Fenosa va trobar una il·lustració de la història de Catalunya. D´ençà del 1958, quan els Fenosa comencen a passar els estius en aquesta casa, són molts els amics que sojornen amb ells, realitzant constantment excursions a les muntanyes de Prades o a Santes Creus, però molt especialment a Tarragona, a la Torre dels Escipions, al Mèdol, i a la ciutat romana, que ensenyen als seus hostes, sigui aquest Tristan Tzara, Cécile Éluard o Perucho, que aviat esdevindrà, gràcies a ells, el seu veí d´Albinyana.
Fenosa va ser un apassionat pel món clàssic, un escultor de profundes arrels culturals mediterrànies, un gran lector d’autors de l’antiguitat –entre d’altres Homer i Ovidi– i un gran admirador de l’art de Grècia i d’Egipte.
La Fundació Apel·les Fenosa i el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona –del que va ser visitant continuat– presenten aquesta exposició en què, a través d’escultures, dibuixos, aquarel·les i fotografies, s’estableix una estreta relació amb les peces procedents de la ciutat romana de Tàrraco que, com altres, li van servir de referent.
Una exposició que, des de la Fundació Apel·les Fenosa s’emmarca en la seva vocació de promoció de l’obra de l’artista i que, des del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, s’afegeix als diversos projectes desenvolupats entorn a la relació entre l’arqueologia, la història i la creació contemporània. Una nova oportunitat, també, per a la tant necessària col·laboració institucional en general i, en particular, en el món de la cultura.
Resources
Exhibition poster