Minimum 4 letters

News

News

El MNAT i l’Institut Arqueològic Alemany signen un conveni de col·laboració per avançar en la recerca sobre Centcelles

10 September 2024

El Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) i l’Institut Arqueològic Alemany (DAI, en les seves sigles en alemany) han formalitzat avui la seva col·laboració per tal d’avançar en la recerca i la promoció de l’arqueologia, especialment en el cas del Conjunt romà de Centcelles, a Constantí. Aquest dimarts 10 de setembre s’ha realitzat al monument la signatura del conveni entre el DAI i l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, que gestiona el MNAT.

El document ha estat signat formalment per la directora del MNAT, Mònica Borrell, i el director del DAI a Madrid, Paul Scheding. Amb una vigència de quatre anys, s’ha subscrit també en el marc del projecte de recerca que el MNAT impulsa a Centcelles, i en què el DAI és també una de les institucions participants.  

Al conveni ambdues parts es comprometen a col·laborar en programes d’investigació, documentació, difusió i gestió en els àmbits de l’arqueologia i del patrimoni arqueològic, així com promoure la concreció i el desenvolupament de projectes d’interès comú que fomentin les relacions de caràcter acadèmic, científic i professional.

Relació del DAI amb Centcelles

La signatura suposa un pas endavant en la vinculació entre el DAI i el MNAT, especialment en relació al Conjunt romà de Centcelles. Depenent del Ministeri d’Afers Exteriors d’Alemanya, el DAI és una institució centenària amb vint seus tant a Alemanya com a altres països.

El DAI de Madrid, des d’on s’impulsen projectes arqueològics a tota la Península Ibèrica, va ser el propietari de Centcelles entre el 1959 i el 1978, quan en va fer donació a l’Estat espanyol. Durant aquestes dues dècades, va impulsar una intensa activitat de recerca i adequació del monument que van ser claus per a la imatge actual de Centcelles.

El MNAT, que gestiona el conjunt des del 1983, té en marxa fins a l’any 2028 un projecte de recerca multidisciplinari que té l’objectiu de recollir noves informacions sobre el monument per tal d’avançar en la resposta a alguns dels interrogants que encara avui planteja Centcelles, com la seva cronologia i funció.

Aquest conveni permet, per tant, formalitzar també la col·laboració del DAI en aquest projecte. La institució hi està implicada des de l’any 2023 amb la participació en la digitalització de l’extens arxiu de fotografia i documentació sobre Centcelles entre els anys 1959 i 1978, així com la digitalització de la documentació planimètrica. Dins del projecte, el MNAT també ha impulsat fins ara la revisió de l’inventari del material d’excavacions del DAI que conserva el museu, i els primers treballs de camp amb l’objectiu de delimitar la banda oriental de l’esplanada.

Formació sobre arquitectura i arqueologia

La signatura s’ha fet coincidint amb el curs sobre arquitectura i arqueologia que el DAI imparteix al Conjunt romà de Centcelles del 5 al 12 de setembre i que ha aplegat una dotzena d’estudiants de màster i de doctorat de diferents països d’Europa i el Nord d’Àfrica. La formació té l’objectiu d’aprofundir sobre la documentació i anàlisi de les restes arquitectòniques en un context arqueològic. Els alumnes estan treballant en la documentació planimètrica de la façana nord del conjunt i de les escales d’accés a les cobertes.

El curs està dirigit per Felix Arnold (DAI de Madrid) i Heike Lehmann (Universitat Tècnica de Berlin), amb la col·laboració del conservador del MNAT, Josep Anton Remolà.

Previous: Impact on the visit to the Necropolis of Tarraco

In order to offer an improved service we use third-party cookies. If you continue to browse we understand that you accept their use.

More information Close