Exposicions
18/05/1993 - 18/07/1993
Museu Arqueològic de Tàrraco
Pel que fa a monuments i conjunts arqueològics, Tarragona disposa d'una realitat molt generosa. Si ens referim a l'època romana, les possibilitats són immenses: des de les restes presents en la mateixa zona urbana de la ciutat fins a les que estan escampades pels seus voltants. A Tarragona és possible fer un recorregut consistent per la cultura romana i per les seves formes de vida. En la mentalitat clàssica, el concepte de ciutat, d'urbs, abasta no solament el que constitueix el nucli urbà estricte, sinó que engloba també tot un territori més ampli i que, en el cas concret de Tàrraco, va sortir dels límits del que ara anomenem Camp de Tarragona.
Monuments a l'abast: Centcelles 1877 - 1993 va suposar l'inici d'una sèrie de presentacions -amb el títol comú de Monuments a l'abast- de diferents monuments o conjunts relacionats amb el passat romà de Tarragona, continuada amb La Torre dels Escipions, Muralles de Tarragona i l'Arc de Berà. La principal intenció del cicle era apropar i posar a l'abast aquests conjunts arqueològics al públic, que no per estar més aprop són necessàriament més coneguts.
El conjunt arqueològic de Centcelles, situat al terme municipal de Constantí, a uns sis quilòmetres de Tarragona, és un dels més significatius -en quant al seu procés evolutiu i a les seves característiques tipològiques- entre els localitzats en el territorium de Tàrraco. Es tracta d'una vil·la romana, una part de la qual va ser habilitada durant el segle IV d.C. com a mausoleu. La primera referència publicada d'aquest monument data de 1572 (Lluís Pons d'Icart), tot i que els mosaics i les pintures de la cúpula central (l'element més emblemàtic i singular del conjunt) no van ser descoberts fins el 1877.