Exposicions
18/12/2015 - 26/09/2016
Museu Arqueològic de Tàrraco
Per a l’arqueologia clàssica i per als museus arqueològics, la moneda és un valuós instrument al servei del coneixement i de la transmissió dels valors i de la manera d’organitzar-se de les societats pretèrites. És, també, un precís indicador de la seva capacitat de fer –fins i tot d’allò pensat per al dia a dia–autèntiques obres d’art que, avui, apreciem i reconeixem espontàniament com a tals, de la mateixa manera que ho fem amb l’escultura, els mosaics, les pintures...
Gràcies a la implicació i a la generosa col·laboració de tot un seguit d’experts col·leccionistes estudiosos de la numismàtica antiga, el MNAT pot avui presentar als seus visitants –amb la moneda com a fil conductor– la crònica il·lustrada d’una societat –la romana– que en la segona meitat del s. I aC va experimentar una tan profunda evolució que la va portar a constituir un imperi i unes estructures d’organització de les quals tots, directament o indirecta, en som hereus.
Amb August –una de les personalitats més rellevants i transcendents per a la història del món occidental en general i, en particular, per a Hispània i per a la ciutat de Tàrraco– com a impulsor i com a protagonista indiscutible d’aquella transformació.
La moneda en època d’August reuneix una selecció representativa de les monedes que circulaven en els territoris integrats en el món romà en aquest període històric. Una selecció que –en el cas concret de Tàrraco– esdevé exhaustiva, aplegant per primera vegada la sèrie completa de les monedes encunyades a la ciutat dedicades, en bona mesura, a la memòria d’August i al culte a la seva divinitat, procés en el qual Tàrraco fou pionera.
L’exposició compta amb una guia, que recull el total de les peces exposades i els textos en català, castellà i anglès.