Mínim 4 lletres

Logo Museu Arqueològic de Tàrraco

Seu en remodelació


Museu Arqueològic de Tàrraco

Renovem la nostra història! El Museu Arqueològic de Tàrraco, a la plaça del Rei, roman tancat pels treballs de renovació de les instal·lacions i la museografia. Mentre durin les obres, es pot visitar l’exposició TARRACO/MNAT al Tinglado 4 del Moll de Costa del Port de Tarragona.

Històries

El Museu Arqueològic de Tàrraco custodia una excepcional col·lecció d’època romana reflex de la importància històrica i monumental de la ciutat romana de Tàrraco i dels jaciments arqueològics de les rodalies.

El 1845 el museu va passar a tenir caracter públic en dependre de la Comissió Provincial de Monuments i el 1852 va aparèixer el primer catàleg de peces exposades.

La col·lecció es va configurar al llarg del segle XIX a partir de materials procedents bàsicament dels treballs d'urbanització, privats i públics, de les troballes casuals i de les aportacions particulars.

Aquesta tendència canviarà substancialment a partir de les excavacions metòdiques que Joan Serra i Vilaró portarà a terme al Fòrum de la Colònia i a la Necròpolis de Tàrraco(1926-1933).

Des de 1978 i, especialment, des de la creació del Servei d'Arqueologia de la Generalitat (1981), les intervencions arqueològiques són gairebé l'única font d'ingrés del museu.

El 1960 s’inaugurava el Museu Arqueològic a la plaça del Rei, un edifici de nova planta pensat per acollir les excepcionals col·leccions de la Tàrraco romana que el museu havia anat incorporant des del segle XIX i que havia mostrat en diverses seus provisionals.

L’autor va ser Josep M. Monravà, arquitecte municipal, autor del Pla General d’Urbanisme de l’any 1960, de l’ordenació de diversos espais de la ciutat i d’edificacions, com el museu.

Al subsol del nou edifici es conservava un tram de muralla romana, i el museu comptava amb oficines, magatzem i biblioteca. Les sales en dues alçades es van dissenyar expressament per exposar els mosaics i els testimonis de les grans edificacions romanes: el teatre, els fòrums provincial i de la colònia, l’amfiteatre i el circ. El recorregut, per àmbits temàtics, incloïa objectes de vida quotidiana i, a la segona planta, l’escultura.

L’any 1987 els serveis tècnics es van traslladar al nou edifici al costat de la Necròpolis, fet que va permetre ampliar les zones expositives i crear una sala per mostres temporals. El 1993 es va fer una àmplia reforma museogràfica i arquitectònica per millorar l’accessibilitat.

Al  2018, s’inicia un projecte de renovació del Museu Arqueològic de Tàrraco que abasta l’adequació arquitectònica de l’edifici i la renovació museogràfica.

L’adequació arquitectònica, finançada pel Ministeri d'Educació, Cultura i Esports, comporta intervencions profundes en instal·lacions i accessos per millorar els aspectes de conservació preventiva, accessibilitat i confort per als visitants. La intervenció també comportarà una renovació de la museografia. 

Aquestes obres obliguen el trasllat de bona part de la col·lecció als magatzems del MNAT per a la seva conservació i restauració, mentre que una selecció excepcional de peces s’exposa al Tinglado 4, en el Moll de Costa del Port de Tarragona.

Està previst que el nou Museu integri el recorregut conjunt amb la capçalera del Circ i la Torre del Pretori, responent al projecte comú de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Tarragona per a la posada en valor del Patrimoni Mundial de la Tarragona romana.

Les obres de reforma del museu ha comportat el trasllat de la major part de la col·lecció. Només el Mosaic dels Peixos ha romàs protegit a l'interior de l'edifici de plaça del Rei. 

El projecte del trasllat de la col·lecció exposada, que afecta un total de 1.095 peces, va ser redactat pels equips del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona i del Centre de Restauració de Bens Mobles de Catalunya com un projecte de conservació preventiva, desmuntatge i trasllat.

Un requeriment previ va ser la revisió i condicionament dels magatzems del museu per tal de permetre la ubicació d’un nombre tan important de peces, així com la preparació de la documentació relativa a cada una d’elles.

L’altre, i molt més important, va ser la definició de protocols de treball per a garantir el registre de la col·lecció i la coordinació dels equips.

El trasllat de la col·lecció no és, doncs, només el moviment físic i per tant els requeriments de manipulació i embalatge, sinó una operativa molt més complexa de planificació i coordinació de tasques.

Un altre aspecte important d’aquest projecte és la revisió de l’estat de conservació de la col·lecció, la identificació d’afectacions, sigui per alteracions físiques o químiques, la neteja i determinació de necessitats de restauració.

Prepara la visita

Seu en remodelació

El Museu Arqueològic es troba immers en un procés de renovació, amb la reforma de la seva seva seu principal.

Mentre hi duren les obres, podeu trobar-nos amb una selecció de les millors peces al Tinglado 4, a l’exposició TARRACO/MNAT (Moll de Costa, Port de Tarragona).

Plaça del Rei, 5,

43003 Tarragona

Telèfon: 977 23 62 09 / 977 251515

Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització.

Més informació Tancar