Mínim 4 lletres

Notícia

Notícia

Una nova publicació recull les principals aportacions del congrés sobre el Conjunt de Centcelles celebrat el 2022

5 d'abril de 2024

El Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT), l’Institut Superior de Ciències Religioses Sant Fructuós (ISCR – INSAF) i l’Ateneu Universitari Sant Pacià (AUSP) van presentar aquest dijous 4 d’abril la publicació que recull les actes del Congrés El monument tardoromà de Centcelles: Dades, context, propostes. El llibre, inclòs dins la col·lecció Studia Archaeologiae Christianae de l’Ateneu Universitari Sant Pacià, permet recuperar les ponències i altres aportacions fruit del congrés celebrat el 2022 i que tenen l’objectiu d’aprofundir en el coneixement sobre aquest monument d’època tardoromana.
 
L’acte de presentació va comptar amb la presència de la directora dels Serveis Territorials de Cultura a Tarragona, Lurdes Malgrat; la directora del MNAT, Mònica Borrell; el director de l’ISCR-INSAF i coeditor de l’obra, Andreu Muñoz; la responsable de publicacions de l’Ateneu Universitari Sant Pacià (AUSP) i també coeditora, Cristina Godoy, i l’exrector de l’AUSP, Armand Puig.
 
“Des del MNAT necessitem difondre el patrimoni des d’un coneixement rigorós i aquest congrés ens ha permès avançar i encarar-nos també amb les mancances”, va explicar durant l’acte Mònica Borrell, que va relacionar l’impacte de la cita amb la posada en marxa del projecte de recerca del MNAT. La publicació de les actes ha implicat “una reestructuració del contingut del congrés en diferents blocs”, segons la coeditora Cristina Godoy. Això permet una aproximació multidisciplinària a un monument que és “bellesa, fascinació i enigma”, segons el coeditor Andreu Muñoz. “Centcelles és un monument que no hem d’entendre unívocament, sinó en desenvolupament”, va concloure Armand Puig.
 
La publicació recull les ponències presentades durant el congrés agrupades en diferents blocs. Entre altres, es tracta la història de la investigació del monument, el context topogràfic i històric de la seva construcció, l’ arquitectura i la iconografia del mosaic de la cúpula. A més, recupera algunes de les aportacions sorgides del debat científic durant el congrés, així com les conclusions personals de l’exrector de l’AUSP i president de l'Agència de Verificació i Promoció de la Qualitat de l'ensenyament en les Universitats i Facultats eclesiàstiques al Vaticà, Armand Puig.
 
 
Especialistes internacionals
 
Celebrat entre el 28 i el 30 de juny de 2022 a Centcelles i al Centre Tarraconense El Seminari, el congrés va tenir l’objectiu principal de donar un nou impuls al coneixement científic i la difusió de Centcelles. Amb la participació de gairebé trenta especialistes de centres de recerca i universitats de tot Europa, el congrés va abordar també les hipòtesis sobre els diversos interrogants que encara avui planteja el monument i que afecten aspectes com la datació i la seva funció.
 
El congrés va comptar amb el patrocini del Pontificio Istituto di Archeologia Cristiana (PIAC), el suport de la Diputació de Tarragona, l’Arquebisbat de Tarragona, l’Ajuntament de Tarragona, l’Ajuntament de Constantí, Repsol i la Fundació Privada Mútua Catalana, i la col·laboració de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), la Reial Acadèmia de les Bones Lletres, la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, la Reial Societat Arqueològica Tarraconense (RSAT) i la Universitat Rovira i Virgili (URV).
 
El llibre El monument tardoromà de Centcelles: Dades, context, propostes es pot adquirir a través de la botiga en línia de l’Ateneu Universitari Sant Pacià i als centres del MNAT, la Llibreria de l’Arquebisbat i el Museu Bíblic.  
Següent: Centcelles acollirà un assaig obert al públic de reconstrucció històrica
Anterior: Horaris de Setmana Santa

Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització.

Més informació Tancar