Mínim 4 lletres

Notícia

Notícia

L'exposició sobre el llegat de Serra i Vilaró coproduïda pel MNAT arriba a l'Arxiu Comarcal del Berguedà

10 de juny de 2024

L’exposició “Mn. Serra i Vilaró (1879 – 1969). 50 anys del llegat d’un pioner” continua amb la seva itinerància per Catalunya cinc anys després de la seva inauguració a Tarragona, el 2019. Aquesta mostra, impulsada per commemorar el 50è aniversari de la mort de l’arqueòleg i eclesiàstic Joan Serra i Vilaró, es va inaugurar el passat 3 de juny a l’Arxiu Comarcal del Berguedà, a Berga, coincidint amb la Setmana Internacional dels Arxius, i s’hi podrà veure fins al 12 de juliol.
 
La mostra allargarà la seva estada a la comarca del Berguedà amb el pas també per Bagà, a partir del 27 de juliol al Palau de Pinós, on es podrà visitar durant tot el mes d’agost. L’exposició es va estrenar el 2019 a la Biblioteca Pública de Tarragona dins del programa d’actes amb què el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya va celebrar la figura de Serra i Vilaró, clau en les excavacions de monuments com la Necròpolis Paleocristiana de Tarragona.
 
Figura cabdal de l’arqueologia catalana
 
L’exposició “Mn. Serra i Vilaró (1879 – 1969). 50 anys del llegat d’un pioner” va ser fruit de la col·laboració entre el Departament de Cultura, el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT), el Museu Diocesà i Comarcal de Solsona, l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona i l’Arxiu Històric de Cardona. El seu objectiu és posar en valor el llegat de Serra i Vilaró, considerat una figura cabdal de l’arqueologia catalana.
 
Al llarg del seu recorregut, la mostra introdueix els visitants a la biografia de Serra i Vilaró, que va ser eclesiàstic i historiador, i a la seva vinculació, primer, amb el Museu de Solsona. Pel que fa a la seva tasca com a arqueòleg, es destaca la seva implicació en les excavacions de la Necròpolis, el Fòrum de la Colònia i les muralles de Tarragona, així com també el seu treball com a historiador i com a eclesiàstic.
 
Des del 2019, l’exposició ha pogut veure’s a recintes com la Biblioteca Pública de Tarragona, la Necròpolis Paleocristiana de Tarragona (espai gestionat pel MNAT) o el Parc Cultural de la Muntanya de Sal de Cardona durant l’any 2020. La itinerància es reprèn ara al Berguedà, comarca a la qual Serra i Vilaró també va estar molt vinculat i on va exercir com a capellà a les localitats de Casserres i Bagà.
 
Projecte de difusió

L’exposició va formar part d’un intens programa d’activitats entorn la figura de Serra i Vilaró impulsat els anys 2019 i 2020 des del Departament de Cultura, i que es va veure parcialment interrompuda per la pandèmia de la Covid.
 
El treball en favor de la difusió i conservació del llegat de Serra i Vilaró continua també des d’altres àmbits, com és el cas del projecte de recuperació i accés a la seva documentació. Un projecte del Departament de Cultura i el Servei de Coordinació de la Xarxa d’Arxius Comarcals que implica l’elaboració d’un mapa virtual i interactiu de les institucions on hi ha dipositada documentació pròpia de Serra i Vilaró o que en fa referència, la identificació detallada de les tipologies de documents i la digitalització i difusió d’una selecció.
Següent: El MNAT se suma a les Jornades Europees d'Arqueologia amb activitats gratuïtes
Anterior: Comencen els treballs arqueològics previs a la rehabilitació de la Necròpolis Paleocristiana de Tarragona

Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització.

Més informació Tancar