L’exposició “Mn. Serra i Vilaró (1879 – 1969). 50 anys del llegat d’un pioner” continua amb la seva itinerància per Catalunya cinc anys després de la seva inauguració a Tarragona, el 2019. Aquesta mostra, impulsada per commemorar el 50è aniversari de la mort de l’arqueòleg i eclesiàstic Joan Serra i Vilaró, es va inaugurar el passat 3 de juny a l’Arxiu Comarcal del Berguedà, a Berga, coincidint amb la Setmana Internacional dels Arxius, i s’hi podrà veure fins al 12 de juliol.
La mostra allargarà la seva estada a la comarca del Berguedà amb el pas també per Bagà, a partir del 27 de juliol al Palau de Pinós, on es podrà visitar durant tot el mes d’agost. L’exposició es va estrenar el 2019 a la Biblioteca Pública de Tarragona dins del programa d’actes amb què el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya va celebrar la figura de Serra i Vilaró, clau en les excavacions de monuments com la Necròpolis Paleocristiana de Tarragona.
Figura cabdal de l’arqueologia catalana
L’exposició “Mn. Serra i Vilaró (1879 – 1969). 50 anys del llegat d’un pioner” va ser fruit de la col·laboració entre el Departament de Cultura, el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT), el Museu Diocesà i Comarcal de Solsona, l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona i l’Arxiu Històric de Cardona. El seu objectiu és posar en valor el llegat de Serra i Vilaró, considerat una figura cabdal de l’arqueologia catalana.
Al llarg del seu recorregut, la mostra introdueix els visitants a la biografia de Serra i Vilaró, que va ser eclesiàstic i historiador, i a la seva vinculació, primer, amb el Museu de Solsona. Pel que fa a la seva tasca com a arqueòleg, es destaca la seva implicació en les excavacions de la Necròpolis, el Fòrum de la Colònia i les muralles de Tarragona, així com també el seu treball com a historiador i com a eclesiàstic.
Des del 2019, l’exposició ha pogut veure’s a recintes com la Biblioteca Pública de Tarragona, la Necròpolis Paleocristiana de Tarragona (espai gestionat pel MNAT) o el Parc Cultural de la Muntanya de Sal de Cardona durant l’any 2020. La itinerància es reprèn ara al Berguedà, comarca a la qual Serra i Vilaró també va estar molt vinculat i on va exercir com a capellà a les localitats de Casserres i Bagà.
Projecte de difusió
L’exposició va formar part d’un intens programa d’activitats entorn la figura de Serra i Vilaró impulsat els anys 2019 i 2020 des del Departament de Cultura, i que es va veure parcialment interrompuda per la pandèmia de la Covid.
El treball en favor de la difusió i conservació del llegat de Serra i Vilaró continua també des d’altres àmbits, com és el cas del projecte de recuperació i accés a la seva documentació. Un projecte del Departament de Cultura i el Servei de Coordinació de la Xarxa d’Arxius Comarcals que implica l’elaboració d’un mapa virtual i interactiu de les institucions on hi ha dipositada documentació pròpia de Serra i Vilaró o que en fa referència, la identificació detallada de les tipologies de documents i la digitalització i difusió d’una selecció.