El Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) i l’associació de reconstrucció històrica Septimani Seniores impulsen conjuntament “Centcelles, festival tardoromà”, el primer festival de reconstrucció històrica d’època tardoromana que s’organitza al Conjunt romà de Centcelles, a Constantí, i el primer dedicat a aquest període de la Península Ibèrica.
Durant el cap de setmana del 12 i el 13 d’octubre, el monument gestionat pel MNAT es convertirà en un campament militar situat a finals de l’Imperi Romà d’Occident gràcies a la participació de set grups de reconstrucció històrica procedents de Catalunya i de diferents punts de l’Estat. La iniciativa compta també amb la col·laboració de l’Ajuntament de Constantí.
Coincidint amb la celebració de les Jornades Europees del Patrimoni, el festival vol oferir una immersió total del visitant en l’època tardoromana amb diferents propostes de reconstrucció històrica realitzades en base a la recerca i documentació realitzada pels grups participants.
Immersió en l’època tardoromana
La directora del MNAT, Mònica Borrell, ha destacat avui com “Centcelles, festival tardoromà” és “una fita més en les accions de divulgació del MNAT”, de la mà també dels “projectes de recerca i difusió en marxa al conjunt de Centcelles”. Josep F. Roig, secretari de Septimani Seniores, ha detallat que la iniciativa serà “una representació de la vida quotidiana, militar i civil, per traslladar els visitants a inicis del segle V, amb màxima cura als detalls”.
Per la seva banda, la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Constantí, Dolors Fortuny, ha celebrat “l’oportunitat de donar a conèixer el municipi que representarà aquest festival”.
Espectacle i visites al campament
Durant les dues jornades del festival, els set grups participants oferiran cada dia un espectacle de reconstrucció històrica conjunt en què permetran als espectadors conèixer el context de l’època tardoromana, moment en què es va construir el Conjunt romà de Centcelles, així com viure en directe alguns dels principals esdeveniments que van conduir a la caiguda de l’Imperi Romà d’Occident.
La representació s’oferirà dividida en dues parts: la primera (Sublevats, bàrbars i revoltes) es realitzarà dissabte 12 d’octubre a les 11.30 h, i la segona i final (El retorn de Roma), diumenge 13 d’octubre a les 11 h.
El campament que transformarà tot l’exterior de Centcelles, a més, serà visitable dissabte 12 d’octubre amb unes visites comentades a partir de les 16 h a càrrec dels grups participants, que permetran conèixer de prop les característiques de l’exèrcit en època tardoromana i diferents curiositats sobre la seva vida quotidiana.
L’horari del festival serà dissabte 12 de 10 a 18 h i diumenge 13 de 10 a 14 h. Durant tot el cap de setmana, a l’interior del conjunt, es podrà realitzar l’activitat Enlaira’t a la cúpula, que, a través d’unes ulleres de realitat virtual, permet veure de cop el mosaic de la sala central de Centcelles.
A més, els dos dies hi haurà un servei de begudes i àpats a l’entorn del monument, així com zones d’aparcament gratuït a l’exterior del conjunt.
Podeu consultar aquí la programació completa.
Participació de set grups de reconstrucció
“Centcelles, festival tardoromà” serà l’oportunitat de veure junts set grups de reconstrucció històrica que tracten l’època tardoromana des de diferents perspectives. A més de Septimani Seniores, que ha assumit la coordinació de l’espectacle central i dels grups, també hi prendran part Medievalis (Barcelona), Hereus de la Història (Barcelona), Ab Urbe Condita (Madrid), Brunneis Iumentis (Barcelona), Cohors Prima Celtiberorum (Cantàbria) i Gens Baetica (Màlaga).
Les entrades per a “Centcelles, festival tardoromà” ja es poden adquirir de forma anticipada a través de la pàgina web del MNAT. L’accés al festival tindrà un preu de quatre euros i l’entrada serà vàlida per als dos dies. Hi haurà, a més, diferents opcions per a obtenir entrades amb descompte o gratuïtat, segons les condicions que es detallen a la web.