Mínim 4 lletres

Notícia

Notícia

El Festival SCAN i el MNAT exploren els auguris i el patrimoni al segon número de BLOC

1 de desembre de 2024

El Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) i el Festival Internacional de Fotografia SCAN Tarragona han presentat aquest diumenge 1 de desembre a la Necròpolis de Tàrraco el segon número de BLOC, elaborat amb la participació de l’artista Irena Visa i amb el títol Fer volar coloms.

Aquesta publicació anual d’autor és una iniciativa de l’SCAN, amb la col·laboració del MNAT, que pretén oferir una proposta creativa i interdisciplinària per explorar el patrimoni arqueològic de Tarragona des d’una mirada contemporània i renovadora.

Els auguris

En concret, la proposta d’Irena Visa parteix d’una mirada personal sobre el concepte d’auguri i les seves arrels històriques. Visa s’inspira en la tradició dels àugurs (les persones que predeien el futur amb el vol dels ocells en època etrusca i romana) per explorar també el moment de canvi a diversos espais del MNAT, amb la rehabilitació de la Necròpolis de Tàrraco i el nou Museu Arqueològic de Tàrraco com a principals exemples.

La càmera de Visa retrata un diàleg entre aquests espais en transformació i els ocells com a símbol. A més, convida  els treballadors del MNAT a imaginar el futur de les excavacions arqueològiques tot convidant-los a “fer volar coloms”. Segons l’artista Irena Visa, la publicació planteja “un joc, també amb una mica d’humor, per crear relacions que són una mica ambigües”.

La directora del MNAT, Mònica Borrell ha destacat com la col·laboració ha permès a l’artista realitzar “una immersió privilegiada” a la institució i, a la vegada, oferir a canvi “una visió més lliure i oberta”. El director de l’SCAN, Jesús Vilamajó, ha celebrat com el MNAT “és un espai que permet treballar a fons als artistes a través de diferents llenguatges, des d’una perspectiva contemporània”.  
El Festival SCAN i el MNAT exploren els auguris i el patrimoni al segon número de BLOC
Irena Visa i Mònica Borrell durant la presentació

Diàleg amb l’arqueòleg Jordi López

A partir dels temes explorats en aquest nou número de BLOC, Irena Visa ha mantingut aquest diumenge durant l’acte de presentació un diàleg obert amb l’arqueòleg de l’ICAC, Jordi López, sobre el patrimoni de Tàrraco i la visió sobre la seva gestió i protecció.

El segon número de BLOC es podrà trobar de forma gratuïta a diversos espais culturals de Tarragona. El seu objectiu és celebrar el patrimoni històric i, alhora, promoure nous formats creatius, fusionant diferents llenguatges artístics com la fotografia, la paraula i el disseny. La col·lecció es va inaugurar l’any 2023 amb una primera proposta a càrrec del col·lectiu Photo Km. 0 sobre les inscripcions epigràfiques que es conserven de Tàrraco.

Irena Visa és una artista multidisciplinària llicenciada en Comunicació Audiovisual, amb formació en Arts Aplicades a l’Escultura a l’Escola La Llotja i un Màster en Producció i Recerca Artística per la Universitat de Barcelona. La seva pràctica es distingeix per una investigació profunda sobre els signes i els fenòmens de caràcter hipotètic, especialment en el context museogràfic i en entorns naturals, urbans i artístics. Les seves obres han estat exposades en prestigioses institucions com la Fundació Miró, la Fundació Tàpies, la Fabra i Coats, i el MAC Mataró, entre d’altres.

En aquest segon número ha col·laborat també l’estudi 131 disseny gràfic, que ha assumit el disseny i la maquetació de la publicació.
El Festival SCAN i el MNAT exploren els auguris i el patrimoni al segon número de BLOC
Diàleg entre Irena Visa i Jordi López
Següent: Horaris dels espais del MNAT durant el pont de desembre
Anterior: El MNAT celebra el XXIVè aniversari de la declaració de Tàrraco com a Patrimoni Mundial

Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització.

Més informació Tancar